Hajmo da sacuvamo SEVDAH nase dragocjeno blago

World Music sevdah radio samo sevdah..

24.03.2011.

Nada Mamula

Nada Mamula (Beograd, 1927. - Beograd, 2001.) je jedna od naših najboljih izvođača sevdalinki.

Svoju karijeru započinje u Radio Beogradu, gdje, kao Nada Vukićević (djevojačko ime) polaže audiciju 1946. godine. Ubrzo nakon udaje za Nikolu Mamulu i prelazi u Sarajevo. Na Radio Sarajevu je odmah primaju. Prva sevdalinka koju je otpjevala bila je "Ah meraka u večeri rane". U arhivama Radio Beograda, Radio Novog Sada i Radio Sarajeva je ostavila preko 150 interpretacija sevdalinki, kao i tradicionalnih pjesama sa prostora Srbije. Bila je jedan od najpopularnijih pjevača ondašnje Jugoslavije.

Njena diskografska zaostavština nije velika (izuzimajući trajne snimke u arhivama radio stanica): dvije velike LP ploče izdate za diskografsku kuću "Jugoton" iz Zagreba, četiri LP-ja izdata u Americi, Kanadi, Holandiji i Bugarskoj, te desetak singl ploča. Nada Mamula je bila velika pjevačica, širokog glasa, dugog alta, nedostižnog osjećaja za sevdah i sevdalinku.

Umrla je u Beogradu 2001. godine.

Najpoznatije interpretacije

24.03.2011.

Zekerijah Đezić

Zekerijah Đezić (Janja, 14. novembar 1937 - Sarajevo, 17. oktobar 2002) je bio bosanskohercegovavčki interpretator sevdalinke, radiospiker i voditelj.

Prvi je Tuzlak čiji je glas snimljen na gramofonskoj ploči, a i izvođač je prve novokomponovane tuzlanske sevdalinke "Tuzlanka se Sarajkama hvali" 1964. godine. Nakon teške bolesti, 17. oktobra 2002. preminuo je u Općoj bolnici u Sarajevu. Sahranjen je 19. oktobra 2002. na Alifakovcu. Posthumno mu je dodijeljena nagrada "Davorin 2003" za afirmaciju originalne bosanskohercegovačke muzike.

[uredi] Najpoznatije interpretacije

24.03.2011.

Meho Puzić

Meho Puzić je poznati intepretator bosanske sevdalinke. Rođen je u Odžaku 24. jula 1937. godine, preminuo u Odžaku 25. juna 2007. godine.

Sahranjen je na starom mezarju (Sokak Puzića) u Odžaku.

Najveći hitovi su mu bili:

 • Budila majka Mehmeda
 • Žena prijatelja mog
 • Mi Bosanci delije
 • Il me ženi il tamburu kupi
 • Snijeg pade na behar na voće
 • Pita Hanka Halil Mehandžiju
 • Volim majko siroticu
 • Grijeh je mlado ne ljubiti
 • Poruka šehida
 • O majko, majko
 • Moj brate u tudjini
 • Hitao je sinak majci
 • Šta cu kući tako rano
 • Plakala si sinoć
 • Gledaj me draga
 • Gore tvoja pisma
 • Ramazan dolazi
 • Nije ona svemu kriva
 • Samo Bosnu ne dirajte
 • Bosna suza nema više, itd.
Meho Puyic je bio popularni Yugoslovenskih pevaca umro je nesrecno kao poslednji boem
24.03.2011.

Nedžad Salković

Nedžad Salković (1. juni 1940. Tuzla, BiH), jedan je od naših najpoznatijih interpretatora sevdalinke. Pjesma, posebno sevdalinka, od njegove je najranije mladosti njegov životni saputnik, ili kako ima običaj da kaže To je moj dobri Ahbab. Po mnogima pripada u jednog od najboljih tumača muzičke filozofije bosanske sevdalinke. Zbog svog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici i pred TV kamerama kolege su ga često zvale princom bosanske sevdalinke.

Sa nepunih osamnaest godina, 1. aprila 1958. godine po prvi put nastupa na valovima Radio Tuzle, predstavivši se tradicionalnom sevdalinkom "Omer-beže". Od tada počinje njegov uspon ka vrhu domaće estradne scene, gdje se drži i danas.

Diskografija

Snimio je preko 60 albuma, objavljenih na svim vrstama nosača zvuka, a pojavljivao se i u brojnim televizijskim emisijama.

Uspjesi

Nedžad Salković dobitnik je preko 30 festivalnih nagrada, ponijevši istovremeno i niz srebrenih, platinastih i dijamantnih ploča za svoj diskografski uspjeh. Od ostalih nagrada izdvajaju se:

 • Estradna nagrada Jugoslavije 1986. godine
 • Estradna nagrada Bosne i Hercegovine

Također je dobitnik velikog broja društvenih priznanja, među kojima su:

 • Oktobarska plaketa grada Tuzle 1982. i 1999. godine
 • Orden Bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem 1987. godine.
24.03.2011.

Zehra Deović

Zehra Deović, jedna je od najpoznatijih interpretatorica sevdalinki. Rođena je 1938. u Foči.

Na programu nekadašnjeg Radio Sarajeva još je od 1960. snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više internacionalnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na Radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Živi i radi u Sarajevu.

[uredi] Detalji umjetničke karijere

Osim tradicionalnih bosanskih pjesama sevdalinki Zehra Deović je aktivno učestvovala i u snimanju pobožnih pjesama-Ilahija i kasida,sa kojima se pojavila kao učesnik brojnih festivala Ilahija i kasida, večeri duhovne muzike i sl. Što se tiče sevdaha i sevdalinke Zehra je najpoznatija po izvođenju pjesme "Da sam ptica", koju je snimila u tri audio verzije, i za koju je uradila nekoliko video spotova. Osim ove pjesme, sevdalinka koja joj je obilježila karijeru je svakako "Dvije su se vode zavadile", koju je snimila u više verzija i za koju je uradila arhivski video spot. Ovaj spot je inače sniman u Foči, Zehrinom rodnom gradu, kome je poklonila drugu verziju ove pjesme. Primadona bh sevdaha Zehra Deović je uzela učešće i u brojnim humanitarnim aktivnostima i učestvovala na brojnim humanitarnim koncertima. Jedan od najznačajnijih humanitarnih projekata je snimanje patriotske pjesme "mladost moga Sarajeva", za koju je snimljen i spot,a koja je podrška izgradnji memorijalnog centra Kovači-Sarajevo.

[uredi] Aktivnosti

Danas Zehra Deović još uvijek aktivno radi. Novi cd, koji će izaći zajedno sa dva antologijska cd-a sevdaha se priprema. Zehra je također nastupala na večerima sevdaha u Hrvatskoj 2007. i 2008. godine,a pozvana je i na festival Balkan Fever Beč 2009., u sklopu čije će festivalske večeri predstaviti svoj dugogodišnji muzički opus.

Zehra Deović je 2005. godine dobila i Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha.

[uredi] Najznačajnije izvedbe

Pored navedenih pjesama tu je još stotinjak drugih koje je Zehra Deović snimila za 50 godina rada na estradi, a od kojih se velik broj nalazi na Antologijama sevdalinke u izdanju BHRT-a, ali i drugim mnogobrojnim kompilacijama sevdaha.